top of page

Så förbereder du din bostad inför fotografering

8 tips till bostadssäljare: Så får du bilder som säljer till din bostadsannons

Bostadsfoto
Less is more. Foto: @anotherroom_photodecor

Ett av de mest kritiska stegen när du ska sälja din bostad är att få till riktigt bra foton. Bilderna är mäklarens viktigaste verktyg för att marknadsföra ditt hem och kan vara skillnaden mellan folktomma och fullbokade visningar. Men även den skickligaste fotografen är utelämnad till förutsättningarna på plats, så vad kan du själv göra för att få så bra bilder som möjligt? Här följer åtta enkla tips på hur du kan hjälpa din bostadsfotograf att skapa magi!


1. Fuska inte med städningen

Det kanske säger sig självt, men ett välstädat hem ger ett välkomnande intryck och det skiner igenom i bilderna. Se till att alla ytor är dammfria, rengör golven noggrant och glöm inte att putsa alla fönster. Det allra bästa är att ta in en städfirma som gör en grundlig städning dagen innan fotografen kommer.


2. "Decluttering": Minimera och organisera

Den urgamla sanningen 'Less is more" gäller verkligen när det kommer till att visa upp ett hem. Fundera på vilka möbler som kan tas bort för att skapa mer öppen yta, utan att rummet blir tomt. Det öppnar fler vinklar för bostadsfotografen att skapa en känsla av rymd och ett 'flow' mellan rummen. Detsamma gäller inredningen – ett fint magasin på bordet, prydnadskuddar i soffan och eller ljusstakar i fönsterkarmen kan vara trevliga inslag men se till att det inte blir för mycket av det goda.


3. Neutralisera Inredningen

Du vill tilltala en så bred målgrupp som möjligt med din bostadsannons och hjälpa köpare att föreställa sig själva och sina möbler i hemmet. Försök därför att neutralisera inredningen genom att ta bort allt för udda dekorationer och hålla bostaden i neutrala färger. Personliga föremål som familjeporträtt eller barnens teckningar vill vi inte ha med i bilderna.


Bostadsfoto
Det naturliga ljuset. Foto: @photographerswork

4. Släpp in det naturliga ljuset

Ett vanligt misstag är att tända alla lampor i bostaden inför fotograferingen, men det är det naturliga ljuset fotografen vill framhäva. Så släck alla taklampor se och istället till att öppna samtliga gardiner och persienner. Mindre punktbelysning som spotlights eller mysiga ljuskällor som stearinljus kan vara trevliga så de får gärna vara tända. Fotografen kan själv bedöma om en taklampa eller blixt behövs för att belysa ett rum lite extra.


5. Detaljerna gör skillnad

Små detaljer kan göra stor skillnad. Om du inte har anlitat in en professionell stylist kan du själv placera ut snittblommor i vaser, puffa upp dina soffkuddar och se till att alla sängar är snyggt bäddade. En skål med färska frukter på bordet kan också ge en hemtrevlig känsla. Men kom ihåg igen – less is more, så undvik att ställa ut allt för mycket dekoration. Om bostaden har unika fördelar som en fungerande braskamin får du gärna tända en brasa i den.

Bostadsfoto, braskamin
Tänd gärna en brasa. Foto: @olivermichaelnilsson

6. Göm vardagsföremål

Innan fotografen kommer, gör en sista genomgång av bostaden. Göm fjärrkontroller, lösa sladdar, hushållspappersrullar, toalettborste, tandkrämstuben och liknande föremål som ger känslan av att någon redan bor i bostaden. Tänk på att din köpare kan vara djurallergiker så göm alla spår efter fyrbenta vänner – matskål, leksaker, koppel – och ta även undan barnens leksaker.


7. Utomhusytor

Glöm inte bort utomhusytorna om du bor i en villa. Klipp gräset, rensa bort ogräs och se till att flytta undan cyklar, soptunnor och liknande. En välskött trädgård eller uteplats kan vara mycket attraktivt för köpare så här ska du inte fuska. Balkongen likaså, gör den gärna lite mysig men se till att den inte är övermöblerad.

8. Ge fotografen utrymme Tänk på att fotografen har bara en viss tid på plats. Efter att du tagit emot fotografen underlättar det om du kan åka iväg en sväng, ta en promenad eller sätta dig i ett avsides rum så att fotografen får utrymme att arbeta i lugn och ro. Lita på att din bostadsfotograf är proffs på att visa ditt hem från dess bästa sida.


 

Att förbereda din bostad för fotografering kan kräva lite tid och ansträngning, men det är en investering som få direkt effekt på värdet av ditt hem.


Lycka till med din bostadsförsäljning!

Comments


bottom of page