top of page

Porträttfoto: Workshop med David Brohede

Den erfarne utbildaren och porträttfotografen David Brohede har tillsammans med Husfoto hållit fotokurser med inriktning på att fotografera mäklare. Här har vi samlat några enkla tips på hur du blir riktigt vass på mäklarfoto.

Workshop på Husfotos kontor i Linköping. Foto: David Brohede

För Fastighetsmäklare är det personliga varumärket oerhört viktigt – därför blir porträttbilderna extra viktiga för att ge ett förtroendeingivande första intryck. Husfoto erbjuder löpande utbildning till fotografer i vårt community och nu kände vi att det var dags för en fotografutbildning inom tjänsten Porträttfoto.

Självporträtt av David B & David Z

För att skapa en förstklassig workshop i ämnet tog vi kontakt med David Brohede. David är en erfaren porträttfotograf och föreläsare som utbildat fotografer sedan 2006 genom kurser, workshops, och online via Moderskeppet sedan 2011.


Tillsammans med Husfotos egna proffs David Zandén och Albin Bogren skapades tre kurstillfällen i Linköping, Gävle och Stockholm som lockade fotografer från hela landet. Det blev både teori och praktik och fotograferna fick turas om att för en gångs skull själva stå framför kameran.


Fotografen Krister Rangne i fokus

Ett ett bra porträtt ska inte bara se snyggt ut utan även lyfta fram mäklarens personlighet. Vi frågade expertpanelen om tre enkla tips att ha i bakhuvudet när du ska fotografera porträtt i allmänhet och mäklare i synnerhet.

1. Skapa dig en tydlig brief

Allt handlar i slutändan om att möta, och förhoppningsvis överträffa, kundens förväntan. Det gör du enklast genom att skaffa dig en tydlig bild av vad denne faktiskt är ute efter. Ställ tydliga frågor om vad beställaren tänkt sig, om de föredrar studio-, kontors- eller utomhusmiljö och be om exempel på porträtt de gillar.


@daniel.alloh i skottlinjen

2. Jobba med ljuset

Precis som när man fotograferar bostäder är ljuset helt avgörande för porträttfoto. Om du inte lär dig manipulera ljuset är du med andra ord helt utelämnad till förutsättningarna på plats som du sällan har möjlighet att påverka när det väl är dags. Med rätt utrustning och ett tränat öga kan du skapa riktigt fina porträtt i de allra flesta lägen.


Bostadsfotografer
@boningsfotografen kommunicerar föredömligt med @afzeliusfoto.se

3. Kommunicera med din modell

De flesta är varken särskilt vana eller bekväma med att stå framför kameran och får många frågor i huvudet – hur ska man stå, ska jag le eller inte, vad gör jag med händerna??? Som fotograf är halva ditt uppdrag att hjälpa porträttobjektet att slappna av och se naturlig ut på bilderna. Ge förslag på posering vid behov men låt också mäklaren vara sig själv, och visa gärna de första bilderna du tagit tillsammans med lite försiktigt formulerade tips på förbättring hos modellen.
Intresset för kurserna var stort så det blir med stor sannolikhet fler kurstillfällen framåt. Vill du lära dig mer om att fotografera bostäder och mäklare? Ansök som fotograf till Husfoto.

Comments


bottom of page