top of page

EN DAG SOM
BOSTADSFOTOGRAF
DEL I: FRÅN STORSTADSMYLLRET TILL LANTIDYLLEN.

TROSA. Knappa timmens biltur från Stockholms innerstad träffar vi bostadsfotografen Krister Rangne för att skugga honom en halvdag i arbetet. Krister formades som fotograf i huvudstaden men för ett drygt år sedan gick flyttlasset till den betydligt mindre tätorten Trosa, strax söder om Södertälje. 

620917-447-1_001.jpg

Vi har tajmat in en varierad arbetsdag för Krister — ett fint radhus i Strängnäs har fotograferats på morgonen, näst på tur står en villa i Nynäshamn och därefter en lägenhet i Tumba.

-- Jag försöker gå in med inställningen att det jobbet som står för dörren är det roligaste jag har gjort. Men visst är hus kul, gärna sjönära. Gärna en sväng med drönaren.

 

Det blir mer fokus på exteriören utanför tullarna.


-- Jag har verkligen börjat uppskatta att fota fasaden och trädgården. Tomten är halva grejen med att köpa hus. Det finns många små ”rum” att hitta ute i bersån. Växthus är kul. 

 

Vardagen är varierad och skillnaderna mellan Södermalm och Sörmland är påtagliga. 

-- Här är det gårdar, herrgårdar och drönarfoto. Och framför allt hus. Villor och små smultronställen. Det är mer av den varan nere i Sörmland. I Stockholm blir det mest lägenheter, även om jag fotade en hel del hus ute på Värmdö. Södra länken och Essingeleden har bytts ut mot slingriga 70-vägar.

Resan mellan uppdragen är en större del av vardagen för fotografer utanför storstäderna.

-- Kaffe och P1. Jag har det ganska trevligt i bilen. Resorna blir längre här men väl på plats känner jag en uppskattning att en fotograf faktiskt har bemödat sig att åka långt ut den sörmländska skogen för att fota vår lilla stuga.

 
husfoto_krister_min_edit-7321.jpg
586676-420-1_021.jpg

Krister är en erfaren fotograf i en ganska ung bransch. Som många andra upptäckte han sitt öga för foto lite av en slump, oväntat nog i södra Afrika.

-- När jag var 19 år åkte jag på en studieresa till Zimbabwe. Det kändes som en unik möjlighet och jag ville dokumentera resan. Jag hörde runt i släkten om det fanns någon kamera till låns. Det gjorde det; en Pentax Spotmatic med en Super-Takumar 55mm f1,8. Sedan dess har kameran hängt med och med åren blev det mer seriöst.

Fotohobbyn blev en passion, och passionen blev ett arbete. Kameran riktades i allt högre utsträckning mot just bostäder och snart kunde Krister försörja sig som professionell bostadsfotograf.

-- Bostäder är en jättebra grund att stå på som fotograf. Jag tycker om att komma ut till nya bostäder, se mig omkring och träffa människor.

Men det är inte enbart hem som Krister fotar. Som många andra bostadsfotografer jobbar han även med studiofotografering och andra slags uppdrag ibland.

-- Under högsäsong fotar jag nästan enbart bostäder, men annars är det utmärkt att kombinera med en annan typ av foto. I min lilla studio står det ett par jobb och väntar, det känns inspirerande att ta tag i dessa när hösten kommer. 

image.png
574191-420-1_052.jpg

Efter ett par år med ett annat företag i branschen var det dags att hitta en ny partner. Det blev en fika med Husfoto och sedan dess har Krister varit en uppskattad del av fotografnätverket.

I vardagen ute på fält kan vara tuff som ensam fotograf utan systemstöd, support eller kollegor.

-- Jag känner mig uppbackad när jag är ute på fältet. Är det något jag stöter på, att jag inte får ihop schemat, eller något som har varit olustigt, eller att jag måste vara hemma med ett sjukt barn, så finns en fotografkollega eller någon på Husfoto bara ett samtal bort. Det är skönt att ha med sig när man är ute på jobb.

Nu börjar Krister bli nöjd med fångsten av foton från denna bostad. Efter en kaffe med damen som äger huset tackar vi för oss innan han beger vidare mot nästa hem. I högsäsong blir det många objekt som ska hinnas med att både fotas och redigeras så Krister är glad att ha stöd från kollegor och fotografnätverket.

-- Jag skulle inte vilja fota bostäder i egen regi och administrera den ordervolymen själv. Jag gillar att vara en del av något.

husfoto_krister_min_edit-7262.jpg

"Jag gillar att vara en del av något."

 
bottom of page